Wees je eigen onderzoeker

‘Wees je eigen onderzoeker!’ dat waren de woorden van Pascal de Jong, reumatoloog bij het leefstijlprogramma Leef! met reuma. Met deze woorden omschreef hij precies de reden waarom ik mij had aangemeld voor deze pilotstudie. Graag schrijf ik over mijn ervaringen van Leef! met reuma als leefstijlcoach en als reumaervaringsdeskundige.

Introductie Leef! met reuma
ReumaNederland is samen met Voeding leeft begin dit jaar een pilot gestart: Leef! met reuma. In dit online leefstijlprogramma wordt de impact op het dagelijks leven van de deelnemers onderzocht door het Erasmus Medisch Centrum. Als deze pilot goede resultaten heeft, wil ReumaNederland en Voeding Leeft met reumatologen en zorgverzekeraars om de tafel hoe het leefstijlprogramma in de behandeling van reuma kan worden opgenomen. Lees hier meer over het programma.
 

 Wees je eigen onderzoeker
Je zou je wellicht afvragen waarom ik mee doe aan dit leefstijlprogramma, ik ben tenslotte leefstijlcoach. Hier gebruik ik graag de woorden die Pascal de Jong tijdens de startbijeenkomst van Leef! met reuma zei: ‘Wees je eigen onderzoeker!’. Ik ben gediplomeerd leefstijlcoach, ik heb zelf een vorm van reuma en begeleid mensen met reuma naar een gezondere leefstijl. Genoeg kennis en ervaring op het gebied van reuma en leefstijl. Toch leek mij deelname aan dit programma erg waardevol. Je weet nooit welke kennis je op kan doen en daarnaast… Even stilstaan bij mijn eigen leefstijl en reflecteren op mijn eigen leefstijl kan natuurlijk ook geen kwaad! Een valkuil van mijzelf is dat ik mij soms te veel richt op de mensen en dingen om mij heen en mijzelf minder aandacht geeft. Laat Leef! met reuma mijn wellness-avontuur worden! Voor mijn gevoel was ik al goed bezig; ik sport (extreem) veel, eet veel groente en eet zelfs sinds een paar jaar minder vlees en ik eet nauwelijks bewerkte producten. Ik heb een goede balans tussen inspanning en ontspanning, ik slaap goed… Toch heb ik nog steeds mijn medicatie nodig en afbouwen levert direct problemen op. Zonder of minder medicatie is (momenteel) geen optie. Zou er dan toch iets kunnen zijn in mijn leefstijl wat ik kan optimaliseren? Zie ik misschien toch iets over het hoofd? Met deze vragen startte ik mijn avontuur.

Inhoud Het leefstijlprogramma Leef! met reuma richt zich op vier pijlers, vier leefstijlaspecten:

  • voeding;
  • beweging;
  • slaap;
  • ontspanning.

Een greep uit de recepten van Leef! met reuma. Kleurrijk en lekker!

De leefstijler geeft zin!

Voeding Het programma start met het leefstijlaspect voeding. Hierbij richt het nieuwe voedingspatroon zich op het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, het verminderen van ontstekingen en het optimaliseren van de darmmicrobiota. De overige leefstijlaspecten zullen in een later stadia behandeld gaan worden.

Om wetenschappelijke bewijzen te verzamelen of leefstijl, waaronder het aspect voeding, een rol heeft op het verminderen van de reumaklachten, is er gekozen voor vaste maaltijden. De gehele pilotgroep nuttigt iedere dag hetzelfde ontbijt, dezelfde lunch en hetzelfde diner. Voor vier weken lang zijn gerechten bedacht en uitgewerkt tot recepten. Dit is een erg fijne leidraad. Toch had ik hier al direct vragen bij. Ik sport veel, ben lang en relatief gezien jong van leeftijd… Mijn energieverbruik is anders dan iemand die niet of nauwelijks beweegt, een stuk kleiner en ouder is. Ik liep dan ook direct tegen een probleem aan.

Als ik ergens voor ga, geef ik de volle 100%. Moeten we de recepten opvolgen, doe ik dat. Dat resulteerde erin dat ik veel te weinig energie binnen kreeg en mij zo slap als een vaatdoekje voelde. Gelukkig kan je tijdens de pilot aankloppen bij een diëtist (heel fijn!). Na contact te hebben gehad met de diëtist was het mij duidelijk, ik moest extra eten en het liefst meer vetten. Dat was nog even zoeken! Hoe voeg je meer (goede) vetten toe aan een maaltijd? Ondanks dat ik hier toch het een en ander over geleerd had in mijn opleiding tot leefstijlcoach en ik momenteel de opleiding gewichtsconsulente volg, was het toch een zoektocht. Laat staan als ik deze kennis niet had. Ik kan mij voorstellen dat men hierdoor zou kunnen afhaken.

Ik hoor veel positieve geluiden uit de pilotgroep. Er zijn deelnemers die in twee weken vier of meer kilo zijn afgevallen. Deze resultaten herken ik uit de praktijk! Zeker wanneer mensen veel bewerkte voedingsmiddelen nemen en ze overstappen naar een eetpatroon met veel onbewerkte voeding. Bij deze verandering krijg je snel dit soort resultaten!

Toch hoor ik ook dat sommige mensen erg zoekende zijn. Er zijn deelnemers die ineens weer last van darmklachten (prikkelbare darm syndroom) hebben. Deelnemers die door de bomen het bos niet meer zien en zo bezig zijn met eten dat de rest (hobby’s en sporten) erbij in schiet. Ik hoop dat de begeleiding uit de pilot hier meer mee gaat doen.

Mijn conclusie
Ik zie veel positieve punten. Men is gemotiveerd om te veranderen! Mensen vallen af, voelen zich energieker! Maar voor een andere deel van de deelnemers is het pittig. Het programma is ontwikkeld voor de ‘gemiddelde persoon met reuma’. In principe is dat niet erg, maar bij zo’n massaal onderzoek, waarbij er nauwelijks individuele begeleiding is, kan dat wel positieve resultaten in de weg zitten. Dat is zonde! We zijn natuurlijk nog maar een paar weken van start dus wie weet wat het nog allemaal gaat brengen!

Wat ik in ieder geval meeneem is dat ik met mijn eigen eetpatroon op het goede spoor zit (ik ben dan ook niet afgevallen o.i.d.). Daar was ik toch wel erg benieuwd naar! Ook heb ik nu een flink aantal nieuwe recepten erbij waar we mee kunnen variëren. Tot nu toe heb ik geen nieuwe kennis opgedaan, maar zeker wel bevestiging gekregen over de inhoud van leefstijlverandering bij reuma en dat is ook erg prettig.

Tot zover mijn eerste ervaring met het leefstijlprogramma Leef! met reuma.

Heb je vragen of wil je juist individueel aan de slag met jouw leefstijl?! Neem dan contact met mij op.

Groeten, Antoinette

De leefstijler geeft zin!
De leefstijler geeft zin!
Lees meer over het zes-maanden-programma: Grip
De leefstijler geeft zin!
Lees meer over De leefstijlcheck