Afgelopen week heb ik een interessante cursus mogen afronden omtrent orthomoleculaire voedingsleer bij fibromyalgie. In het kort een aantal punten die aan bod zijn gekomen:
Orthomoleculaire voeding
Orthomoleculaire voeding betekent voeding met goede moleculen (‘ortho’ betekent ‘goede’, ‘moleculaire’ is een ander woord voor ‘molecuul’). Door het toepassen van orthomoleculaire voeding wordt met behulp van vitamines, mineralen, aminozuren, enzymen en spoorelementen geprobeerd het lichaam te ondersteunen en zichzelf te genezen.
Orthomoleculaire voeding bij reuma houdt zich bezig met op een natuurlijke manier het pijnregistratiesysteem te veranderen zodat de pijn verminderd wordt. Er wordt gekeken naar tekorten van bijvoorbeeld vitamines en mineralen waardoor bijvoorbeeld slaapproblemen kunnen ontstaan of verergeren. En, last but not least, door middel van natuurlijke middelen ontstekingen te remmen.
Waarom zijn die vitaminen en mineralen zo belangrijk?
Voeding bevat onder andere eiwitten. Tijdens de vertering van goede eiwitbronnen ontstaan er aminozuren; eiwitten zijn als het ware opgebouwd uit stukjes aminozuren. Een voorbeeld van een aminozuur is tryptofaan.
Voor diverse processen in het lichaam zijn aminozuren nodig. Een voorbeeld van zo’n proces waarbij tryptofaan betrokken is, is de aanmaak van serotonine (een belangrijk neurotransmitter), ook wel het gelukshormoon genoemd. Om tot serotonine te komen moeten er verschillende stappen worden gezet door het lichaam. Bij elke stap zijn bepaalde vitamine en mineralen nodig. Om tot serotonine te komen wordt Tryptofaan eerst omgezet naar 5-HTP. Dat kan enkel met behulp van Folaat, Ijzer, Calcium en vitamine B3. Vervolgens wordt met behulp van Magnesium, Zink, vitamine B6 en vitamine C 5-HTP omgezet naar serotonine.
Zo zijn er diverse processen in ons lichaam waarbij aminozuren, vitaminen, mineralen en enzymen betrokken zijn. Zo is serotonine ook weer de voorloper van melatonine, het slaaphormoon.
Een te kort aan een (specifieke) vitamine of mineraal kan er ervoor zorgen dat het lichaam problemen krijgt met de aanmaak van bepaalde bouwstoffen en processen die het lichaam nodig heeft. Een te kort kan zich uiten in vermoeidheidsklachten, maar ook onvoldoende slaap of meer pijnklachten. Een te kort aan bijvoorbeeld serotonine kan slaapproblemen veroorzaken. Slecht slapen heeft weer invloed op de energiehuishouding, invloed op de darmen en invloed op de zin om te gaan bewegen en goed te eten.
Ontstekingsremmende voeding: 10 tips
Ontstekingsremmende voeding kan klachten bij reuma en artrose verlichten of voorkomen. Belangrijke eigenschappen van ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn (gezonde) vetten, de verhouding van omega 3 en 9 en/of de aanwezigheid van antioxidanten.
Hier volgen tien voedingsmiddelen die volgens de orthomoleculaire voedingsleer ontstekingsremmend zijn.
Het alleen toevoegen van deze 10 voedingsmiddelen is niet dé oplossing. Het blijft belangrijk om zo divers mogelijk te eten en zo min mogelijk bewerkt te eten. Het gaat om het gehele voedingspatroon.
In mijn interventies kijk ik dan ook naar het complete voedingspatroon. Ik schrijf geen suppletie (supplementen) voor, maar ben wel bewust van de processen en mogelijke tekorten die aanwezig kunnen zijn en met voeding aangepakt kunnen worden.
De Hooivork 16 - De Schuytgraaf, Arnhem
© 2023 De leefstijler | leefstijlcoaching bij reuma. Gebouwd met WordPress en het Mesmerize thema