Hoe gaat het met je?

Hoe gaat het met je?’ Vaak werd deze vraag door het gros van de mensen zonder nadenken beantwoord met ‘Goed, en met jou?’. Maar het afgelopen jaar is het een vraag geworden waarop het antwoord minder vanzelfsprekend is. Corona en de maatregelen laten sporen achter en bij steeds meer mensen is de rek eruit. Voor mensen met reuma is het antwoord op de vraag ‘Hoe gaat het?’ ook minder vanzelfsprekend. Reuma en reumaklachten zijn onvoorspelbaar. Bij het hebben van reuma kan het antwoord op de vraag afhangen van hoe actief de reuma is, welke beperkingen het geeft of bijvoorbeeld in hoeverre de reuma geaccepteerd is.

Inzicht
Om inzicht te krijgen hoe het met iemand gaat, maar dan ook echt gaat, gebruik ik in mijn praktijk onder andere het spinnenwebmodel van iPH. Ik merk in de praktijk dat het soms lastig is voor de cliënt om de vinger op de zere plek te leggen. Door middel van het toepassen van dit model wordt het voor mij duidelijk én voor de cliënt zelf waar het hem in zit dat hij /zij zich niet lekker in zijn/haar vel voelt zitten.

Dit model kan je zelf ook gemakkelijk invullen aan de hand van een vragenlijst! Daarom deel ik hem dan ook graag met je.

De leefstijler geeft zin!
Het model gaat uit van positieve gezondheid. Bij positieve gezondheid gaat het erom dat jij je gezond en energiek voelt, op de manier die bij jou past. Het model bestaat uit zes pijlers:
  • lichaamsfuncties;
  • mentaal welbevinden;
  • zingeving;
  • kwaliteit van leven;
  • meedoen;
  • dagelijks leven.
Op de website van iPH kan je de vragenlijst behorende bij het model invullen (ook als app te vinden in de app-store onder iPH). Iedere pijler komt met meerdere stellingen in de vragenlijst voor, waarbij je moet aangeven in hoeverre je het met de stelling eens of oneens bent. Na afloop van de vragenlijst wordt de uitkomst in kaart gebracht in het spinnenwebmodel. Op deze manier kun je een beeld krijgen hoe het met je gaat op het gebied van de verschillende pijlers en welke pijlers op dit moment aandacht nodig hebben. Bespreek de uitkomst. Dit kan je partner zijn, of een vriend of vriendin… Maar dit kan ook met een zorgverlener zoals een huisarts of leefstijlcoach. Ik vind het een prettig instrument, het geef inzicht en maakt het gemakkelijker om persoonlijke doelen te stellen voor het veranderen van gedrag. Het brengt ook vitaliteit, zingeving, gelukkig zijn in beeld. Dit vind ik belangrijke elementen die ik ook altijd laat terug komen in mijn leefstijlinterventies. Ik hoop dat je hier iets aan zult hebben!
Laat aan je omgeving weten hoe het echt met je gaat. Zoals ik ook schrijf in mijn e-book Tien tips voor gezonde leefstijl bij reuma kan het je echt wat opleveren. Wanneer je je gedachten, emoties en gevoelens deelt, kan dat voor meer begrip zorgen. Je creëert meer duidelijkheid over wat reuma voor jou betekent.

Heb je vragen of wil je coaching op het gebied van jouw reuma? Neem dan contact met mij op.

Groeten, Antoinette

De leefstijler geeft zin!
De leefstijler geeft zin!
Lees meer over het zes-maanden-programma: Grip
De leefstijler geeft zin!
Lees meer over de minicursus Vermoeidheid de baas