Expert van jouw eigen probleem

Wat is nu een gezonde leefstijl? Een gezond beweegpatroon of voedingspatroon? Hoe ga je om met stress of met de beperkte energie die je hebt? In mijn werk als leefstijlcoach ben ik en zijn mijn klanten continu met deze vragen bezig. Het antwoord op deze vragen is altijd anders, want wat voor de één wel werkt, werkt voor de ander niet. Wat voor de één de oplossing is, zorgt bij de ander ervoor dat hij juist eerder een valkuil inloopt. Alleen jij kan de antwoorden, de oplossingen vinden, die bij jou passen. Jij bent de expert van jouw probleem!

Social media
Enige tijd geleden plaatste ik de volgende post op Instagram:

De waarde van een leefstijlcoach.
Kennis opdoen over leefstijl kan iedereen. Gezonde recepten zoeken en/of delen, weten wat helpt om beter te kunnen ontspannen of slapen…
Maar wat als het je niet lukt om het nieuwe gedrag vast te houden? Om je motivatie vast te houden? Om te (blijven) geloven in jezelf? Daar zijn geen duidelijke aanwijzingen voor te vinden op internet. En dat klopt ook! Jij bent de expert van jouw eigen leven en jouw problemen.
Alleen jij kan de antwoorden, de oplossingen vinden, die bij jou passen. Een leefstijlcoach helpt jou in te zien wat jij nodig hebt, waar de knelpunten liggen en hoe jij wel jouw gedrag blijvend kan veranderen. Ik help je richting te bepalen.”

 

Ik kreeg een aantal mooie privé reacties op dit bericht. Ze hadden allemaal één ding gemeen: herkenning. Opzoek gaan naar een gezonde leefstijl levert meer dan genoeg hits op op het internet. Maar het vinden van bijvoorbeeld een passend en verantwoord voedingspatroon is een ander verhaal. Of de reden om jou over de streep te trekken om daadwerkelijk jouw leefstijl positief te veranderen, daar kracht uit te kunnen blijven halen en ervoor zorgen dat je je leefstijl blijvend positief verandert ook. Dat lukt lang niet altijd met alleen tips, recepten en blogs op internet.

Jij bent de expert van jouw eigen probleem
Naar mijn idee gebeurt het te vaak dat men bijvoorbeeld diëten/(gezonde) voedingspatronen van influencers willen overnemen. Of dat men zich meet aan de resultaten van anderen en verwachtingen en eisen stellen die niet eerlijk en reëel zijn tegenover zichzelf.
 Daarnaast is het veranderen van leefstijl geen ‘copy paste’. Wat voor de één wel werkt, werkt voor de ander niet. Wat voor de één een gezonde keuze is, hoeft dat niet voor de ander te zijn. Het is belangrijk om bewust en kritisch te kijken naar wat jij nodig hebt. Want jij bent de expert van jouw eigen probleem. Jij weet het antwoord op de vraag wat jouw valkuilen zijn. Maar ook wat jou juist kan helpen in het veranderen van jouw gedrag. Soms is dat niet altijd duidelijk, maar met een goed gesprek met een coach kan jij leren inzien wat je echt nodig hebt en wat echt bij jou werkt: een op maat gemaakte leefstijlverandering/gedragsverandering.

De uitzondering is de norm
Wat je vooral ziet op social media zijn de hoogtepunten uit het leven van een persoon. Delen van hoogtepunten is delen van de uitzondering. Een leven bestaat niet alleen uit hoogtepunten, of uit dieptepunten. Een leven is veel meer dan dat. De echte hoogte- en dieptepunten in ons leven vormen nog geen 5% van alles wat wij meemaken. Ben daar bewust van als je je op social media bevindt. 

Wees ook bewust, als het bijvoorbeeld gaat om recepten, hoeveel voedingsstoffen je met dat specifieke gerecht binnenkrijgt en hoeveel je eigenlijk nodig hebt. Een gezond voedingspatroon bestaat niet alleen uit gezonde gerechten, maar het is de combinatie van die gerechten met elkaar, zie het als een geheel.


Waarom ik dit deel?

Geregeld kom ik in mijn coachgesprekken tegen dat men gefrustreerd is, verdrietig is, ongelukkig is, omdat men het idee heeft gezond te leven maar de positieve leefstijlverandering uit blijft. ‘Waarom werkt het niet?’ ‘Waarom voel ik mij juist meer vermoeid?’ ‘Waarom heb ik meer last van mij reuma?’ ‘Ik ervaar juist meer stress’… Het is zonde dat men op deze manier een negatieve ervaring krijgt met het veranderen van de leefstijl. Hoeveel gooien de handdoek in de ring en laten het voor wat het is. En hoeveel willen het nog één keer proberen maar dan met behulp van een leefstijlcoach. De verhouding hiervan weet ik niet. Maar ik kan mij goed voorstellen dat de eerste groep groot is. En dat is jammer.

Heb je vragen of wil je leefstijlcoaching op het gebied van jouw reuma? Neem dan contact met mij op.

Groeten, Antoinette

De leefstijler geeft zin!
De leefstijler geeft zin!
Een voedingsanalyse iets voor jou?
De leefstijler geeft zin!
Lees meer over het zes-maanden-programma: Grip